Ținutul Fluturelui Albastru
Cel mai important proiect al nostru, e cel care a dat startul muncii și pasiunii de promovare a identităților de teritoriu.
Este un efort complex de peste 4 ani, cu obiective pe termen lung. Ținutul acoperă 12 comune ale județului Cluj, de pe valea Someșului Mic, între Cluj-Napoca și Dej.
A fost lansat ca un pariu că identitatea și patrimoniul unui loc se pot valorifica și prin folosirea unui brand și simbol comun. Este un proiect demarat în anul 2018 cu sprijinul Fundației Civitas și a Grupului de Acțiune Locală Someș Transilvan. Începând cu anul 2020 este coordonat de Asociația Plaiuri Noi cu scopul de a dezvolta acest brand pe termen lung. Ținutul Fluturelui Albastru are menirea de a aduce la comun inițiative și oameni din 12 localități diferite ale județului Cluj pentru a forma o comunitate și o destinație unitară.
Ținutul Fluturelui Albastru este o microregiune a județului Cluj, compusă din 12 comune, aflate de-a lungul Someșului Mic: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni. Este cunoscut prin castelele sale Bánffy, festivalul „electric” de la Bonțida, ruinele Cetății Dăbâca, dealul răscoalei de la Bobâlna, casele specifice de piatră sau prin „delta” creată de stufărișurile de lângă satul Sic.
În această zonă, ca urmare a activităților agricole tradiționale ale locuitorilor, există o spectaculoasă prezență a unor fluturi albaștri protejați din genul Maculinea. Ciclul lor de viață este unul deosebit. Omida acestuia ademenește un anumit tip de furnică, pe care o parazitează într-un mod curtenitor, petrecând 11 luni în furnicarul acesteia sub paza și grija sa. Pajiștile și pășunile din această zonă sunt singurul loc din Europa unde trăiesc în același areal toate cele 4 specii de fluture Maculinea, el găsind aici toate condițiile sale speciale pentru a trăi.
Ținutul își ia simbolic denumirea din povestea acestor fluturi de aici, însă albastrul e prezent în viața sa și în alte forme: în culoarea Someșului care traversează zona, în poveștile cu nobili de sânge albastru din multiplele castele din jur, în casele tradiționale albastre cu șuri din piatră vulcanică, în luminile electrice ale festivalurilor, sau în câmpurile plantate cu lavandă și fructe de pădure. Pe lângă moștenirea naturală și patrimonială, ceea ce face din acest ținut un loc unic e o comunitate de oameni destoinici, care dau culoare și autenticitate locului. Fără ei, ținutul ar fi cu adevărat mai sărac.